bihar board vvi Physics objective question

Bihar board12th Physics vvi objective question

Physics ka objective question, 12th physics objective questions and answers pdf 2020, 12th physics objective questions and answers in hindi 2020, physics objective questions for 12th bihar board, 12th physics objective questions and answers in hindi 2020 pdf, physics 12th objective 2020 pdf, physics 12th objective 2019, physics important questions class 12 state board 2020,

most important physics objective question

To top in board exam it is must necessary that student read vvi objective and important subjective questions for board exam because if any student starts learning important questions then more chances of topper in board exam. Board exam important questions is must required to becomes topper in state board and cbse board exam.

Bihar board physics objective pdf

Bihar board physics objective pdf is available here and you can buy pdf of important questions by this website (Buy). For bihar board exam important questions you can visit regularly this website because it is study relate website. Bihar board objective questions is here.

12th physics mcq with answers 2019, 12th ka physics objective,12 class objective question answer, class 12 Hindi objective question, physics objective book in hindi pdf, class 11 physics objective questions in hindi,physics 12th objective answer 2020, physics objective questions for 12th pdf, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, vvi question physics class 12 vvi objective, Cl;ass 10th Objective

12th Physics Question

also read :- PDF Converter
12TH SCIENCE STREAM SYLLABUS 2021
you can also search rojgar
  • >> Class 12th Board Exam 2021 Physics Syllabus in Hindi कक्षा 12 – भौतिक विज्ञान विषय का सिलेबस
  • >> Class 12th Exam 2021 Chemistry Syllabus Marking Scheme in Hindi कक्षा 12 Chemistry रसायन विज्ञान सिलेबस
  • >> Bihar Board 12th Math (गणित) Syllabus In Hindi on New Pattern Exam 2021
  • >> Class 12th Exam Biology Syllabus Marking Scheme in Hindi कक्षा 12 Biology जीव विज्ञान सिलेबस
  • 12th Biology Model Set VVI Objective Question Bihar Board जीव विज्ञान मॉडल सेट पेपर प्रशन
  • BSEB 12th Model Paper Short Type Question With Answer Inter Physics Model Paper Solution
  • Class 12th Exam Biology Most VVI Objective Model Set Paper Question
  • Bihar Board 12th Physics Official Model Paper 2021 Short Long Type Question With Answer

12th Board Exam Chemistry Objective Model Set Paper इंटरमीडिएट परीक्षा रसायन विज्ञान मॉडल सेट पेपर

bihar board Physics objective question

  • Class 12th Physics Model Set Objective Question On New Pattern इंटर परीक्षा भौतिक विज्ञान महत्वपूर्ण प्रशन
  • BSEB 12th Biology Model Set VVI Objective Question जीव विज्ञान मॉडल सेट पेपर प्रशन
  • >> Class 12th Exam 2021 Hindi Language Paper Syllabus कक्षा 12वीं हिंदी 100 Marks सिलेबस
  • >> Class 12th Exam 2021 English Syllabus Language Paper 100 Marks English

12th Physics Question

Class 12th Physics Chapter 10 Wave Optics VVI Objective Question Wave Optics. 12th Board Exam Physics Chapter 4 Moving Charges & Magnetism Objective Question Moving Charges And Magnetism
  • 12TH SCIENCE STREAM SYLLABUS 2021
  • >> Bihar Board 12th Math (गणित) Syllabus In Hindi on New Pattern Exam 2021
  • >> Class 12th Board Exam 2021 Physics Syllabus in Hindi कक्षा 12 – भौतिक विज्ञान विषय का सिलेबस

Bihar board vvi question

  • >> Class 12th Exam 2021 Chemistry Syllabus Marking Scheme in Hindi कक्षा 12 Chemistry रसायन विज्ञान सिलेबस
  • Class 12th Physics Model Set Objective Question On New Pattern इंटर परीक्षा भौतिक विज्ञान महत्वपूर्ण प्रशन
  • Class 12th Exam Biology Most VVI Objective Model Set Paper Question
  • Bihar Board 12th Physics Official Model Paper 2021 Short Long Type Question With Answer
  • >> Class 12th Exam Biology Syllabus Marking Scheme in Hindi कक्षा 12 Biology जीव विज्ञान सिलेबस
  • >> Class 12th Exam 2021 Hindi Language Paper Syllabus कक्षा 12वीं हिंदी 100 Marks सिलेबस
  • 12th Exam Physics Model Set Objective Question On New Pattern इंटर परीक्षा भौतिक विज्ञान महत्वपूर्ण प्रशन
    12th Board Exam Chemistry Objective Model Set Paper इंटरमीडिएट परीक्षा रसायन विज्ञान मॉडल सेट पेपर
  • >> Class 12th Exam 2021 English Syllabus Language Paper 100 Marks English
  • INTER EXAM QUESTION
  • 12th English Most VVI All Chapter Summary English 100 Marks Important Question with Answer
  • 12th Chemistry Objective Model Set Paper इंटर परीक्षा रसायन विज्ञान मॉडल सेट पेपर
12th Exam Physics VVI Objective Question वैद्युत आवेश तथा क्षेत्र Chapter MCQ

Physics vvi objective question

वैद्युत आवेश तथा क्षेत्र (Electric Charge And Fields)

किसी आवेशित चालक के सतह बिंदु पर विधुतीय-क्षेत्र का मान होता है :-
(a) ε₀ σ
(b)  σ/ε₀
(c)  Zero
(d)  σ/2ε₀

Ans:- (b)

Board ke lie objective question

 आवेशित खोखले गोलीय चालक के अन्दर विधुत-तीव्रता होती है :-
(a) ε₀ σ
(b)  σ/ε₀
(c)  Zero
(d)  ε₀/2

Ans:- (c)

(3) एक आवेशित चालक के किसी विन्दु पर विधुतीय क्षेत्र की तीव्रता :-
(a) शुन्य
(b) सतह के लंबवत होती है
(c) सतह के स्पर्शीय होता है
(d) सतह 45 डिग्री  से पर होती है

Ans:-(b)

Important objective

किसी आवेशित चालक के भीतर विधुतीय-क्षेत्र और विधुत विभव का मान क्रमशः होता है :-
(a) समरूप, शुन्य
(b) शुन्य, समरूप
(c) अनंत, असमरूप
(d) असमरूप, अनंत

Ans:-(b)

22. चालक पदार्थ से बने असीमित आवेशित पतली चादर की सतह के निकट स्थित किसी बिन्दु पर विद्युतीय क्षेत्र का मान होता है
(A) ε0σ
(B) σ ⁄ ε0
(C) σ ⁄ 2ε0
(D) 1/2 σε0
Answer ⇒ B
 Accelerated charge produces :
(A) Alpha Rays
(B) Gamma Rays (
C) Beta Rays
(D) Electromagnetic Wave
Answer:- D
23. जब किसी वस्तु को आवेशित किया जाता है, तो उसका द्रव्यमान
(A) बढ़ता है
(B) घटता है
(C) अचर रहता है
(D) बढ़ या घट सकता है
Answer ⇒ D

चालक पदार्थ से बने असीमित आवेशित पतली चादर की सतह के निकट स्थित किसी बिंदु पर विधुतीय-क्षेत्र का मान होता है :-
(a)  ε₀ σ
(b)  σ/ε₀
(c)  σ/2ε₀
(d)  (1/2)ε₀ σ

Ans:-(c)

vvi objective question in hindi

(6) 2C आवेश को एक बिंदु से दुसरे बिंदु तक ले जाने में 20 J कार्य की आवश्यकता होती है ! इन दोनों बिन्दुओं के बीच वोल्ट में विभवान्तर है !
(a)  10
(b)   20
(c)   5
(d)   2

Ans:-(a)

 In an LCR series ac circuit, the voltage across each of the components L, C and R is 50 Volt. The voltage across LC combination is :
(A) 50 Volt
(B) 25 Volt
(C) 100 Volt
(D) 0 Volt
Answer:- D
12. विद्युत् क्षेत्र की तीव्रता (Electric field intensity) का मात्रक होता है
(A) न्यूटन/कूलम्ब (NC)
(B) न्यूटन/कूलम्ब (NC-1)
(C) वोल्ट/मी० (Vm)
(D) कूलम्ब/न्यूटन (CN-1)
Answer ⇒ B
13. विद्युत् क्षेत्र की तीव्रता की विमा है
(A) [MLT-2 A-1]
(B) [MLT-3A-1]
(C) [ML2T-3A]
(D) [ML2T 2A2]
Answer ⇒ A
14. एक प्रोटॉन एवं इलेक्ट्रॉन को समान विद्युत्-क्षेत्र में रखा जाता है
(A) उन पर लगा विद्युत् बल बराबर होंगे
(B) विद्युत् बलों के परिणाम बराबर होंगे
(C) उनके त्वरण बराबर होंगे
(D) उनके त्वरण के परिणाम बराबर होंगे
Answer ⇒ B
15. निम्नलिखित में कौन सदिश राशि है?
(A) आवेश
(B) धारिता
(C) विद्युत्-तीव्रता का
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ C
16. विद्युत्-विभव का मात्रक वोल्ट है और यह तुल्य है
(A) जूल/कूलम्ब
(B) जूल x कूलम्ब
(C) कूलम्ब/जूल
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ A

12th Board Physics VVI Important Objective MCQ Question || Physics Class Notes Objective NCERT

 

PHYSICS (भौतिक शास्त्र) Top 200 Objective MCQ Question, 12th Board PHYSICS Most VVI Objective Question With Answer PART – 1 In English Medium

1. Coulombian force is

(A) Central force

(B) electric force

(C) both (A) and (B)

(D) none of these

ANSWER :- C

2. uniform electric field exists along X-axis, then equipotential is along

(A) XY-plane

(B) XZ-plane

(C) YZ-plane

(D) anywhere

ANSWER :- C

3. To increase sensitivity of a potentiometer, its

(A) area should be increased .

(B) Current should be decidas

(C) current should be increased

(D) length should be increased.

ANSWER :- A

4. The phase difference between electric and magnetic fields in an electromagnetic wave is

(A) O

(B) π / 2

(C) π

(D) anything.

ANSWER :- B

5. Sky wave communication is based upon

(A) reflection by ionosphere

(B) absorption by ionosphere

(C) transmission through ionosphere

(D) none of these.

ANSWER :- A

6. Main gate (Basic gate) is

(A) AND, OR

(B) NAND, NOR

(C) OR, NOT

(D) AND, OR, NOT.

ANSWER :- D

7. The modulation index in amplitude modulation is

(A) always zero

(B) between 0 and 1

(C) between 1 and

(D) none of these

ANSWER :- B

8. The capacitance of a parallel plate capacitor …….. by the introduction of a dielectric between the plates of the capacitor.

(A) increases

(B) decreases

(C) remains same

(D) nothing can be said

ANSWER :- A

9. The quantum of electric in e.s.u. is.

(A) 4.78 x 10-10

(B) + 1.6 x 10-19 charge

(C) 2.99 x 109

(D) – 1.6 x 10-19

ANSWER :- D

10. Electrostatic field is

(A) conservative

(B) non-conservative

(C) somewhere conservative and some where non-conservative

(D) none of these

ANSWER :- A

 

Question 11.
Light owes its colour to its
(a) frequency
(b) velocity
(c) phase
(d) amplitude
Answer:
(a) frequency

Question 12.
Power of an electric circuit is
(a) V . R
(b) V2 . R
(c) \(\frac{V^{2}}{R}\)
(d) V2 Rt
Answer:
(c) \(\frac{V^{2}}{R}\)

Question 13.
The electrric potential in equatorial position of an electric dipole is
(a) \(\frac{1}{4 \pi \varepsilon_{0}} \frac{p \cos \theta}{r^{2}}\)
(b) \(\frac{1}{4 \pi \varepsilon_{0}} \frac{p}{r^{2}}\)
(c) \(\frac{1}{4 \pi \varepsilon_{0}} \frac{p}{r}\)
(d) Zero
Answer:
(d) Zero

 

Question 14.
The working of the dynamo is based on the principle of
(a) Heating effect of current
(b) Electromagnetic induction
(c) Induced magnetism
(d) Induced electricity
Answer:
(b) Electromagnetic induction

Question 15.
The modulation index in amplitude modulation
(a) is always zero
(b) lies between 0 and 1
(c) lies between 1 and ∞
(d) Can never exceed 0.5
Answer:
(b) lies between 0 and 1

Question 16.
The solar spectrum is
(a) Continuous
(b) Line spectrum
(c) The spectrum of black lines
(d) The spectrum of black bands
Answer:
(a) Continuous

Question 17.
Unit of surface charge density is
(a) Coulomb/metre2
(b) Newton/metre
(c) Coulomb/Volt
(d) Coulomb-metre
Answer:
(a) Coulomb/metre2

 

Question 18.
The wavefront due to a point source at a finite distance from the source is
(a) Spherical
(b) Cylindrical
(c) Plane
(d) Circular
Answer:
(a) Spherical

Question 19.
The resistance of ideal ammeter is
(a) Zero
(b) very small
(c) very large
(d) infinite
Answer:
(a) Zero

Question 20.
When two bulbs of power 60 W and 40 W are connected in series, then the power of their combination will be
(a) 100 W
(b) 2400 W
(c) 30 W
(d) 24 W
Answer:
(d) 24 W

11. Kilowatt-hour (kWh) is the unit of

(A) power

(B) energy

(C) torque

(D) none of these

ANSWER :- B

12. A charge moving with uniform velocity produces

(A) only an electric field

(B) only a magnetic field

(C) electromagnetic field

(D) none of these

ANSWER :- C

13. SI unit of pole strength is

(A) N

(B) N/Am

(C) Am

(D) T

ANSWER :- C

14. The electrostatic field is

(A) conservative

(B) non-conservative

(C) both (A) and (B)

(D) none of these.

ANSWER :- A

15. 1 coulomb charge = ……………… e.s.u.

(A) 3 x 109

(B) 9×109

(C) 8.85 x 10-12

(D) none of these.

ANSWER :- A

16. The specific charge of electron is

(A) 1.8 x 1011 C/kg

(B) 1.8 x 10-19 C/kg

(C) 1.9 x 10-19 C/kg

(D) None of these

ANSWER :- A

17. The electrical resistance of a healthy man is

(A) 50,000

(B) 10,000

(C) 1,000

(D) 10

ANSWER :- A

18. Nickel is a

(A) paramagnetic

(B) diamagnetic

(C) ferromagnetic

(D) none of these

ANSWER :- A

19. The radius of curvature of plane mirror is

(A) infinite

(B) zero

(C) +5cm

(D) -5cm

ANSWER :- A

20. SI unit of power of a lens is

(A) joule

(B) dioptre

(D) watt.

(C) candela

ANSWER :- B

21. 64 identical drops each of capacity 5μF combine to form a big drop. What is the capacity of big drop ?

(A) 4 μF

(B) 25 μF

(C) 20 μF

(D) 164 μF

ANSWER :- C

22. A current flows in a wire of resistance 52 having potential difference 7 volt for 20 minutes. The heat produced is

(A) 140 cal

(B) 280 cal

(C) 700 cal

(D) 2800 cal

ANSWER :- D

23. The value of amplitude modulation index is

(A) always 0

(B) between 1 and ∞

(C) between 0 and 1

(D) always 1

ANSWER :- C

24. When a ray of light enters a glass slab its wavelength

(A) decreases

(B) increases

(C) remains unchanged

(D) data are not complete

ANSWER :- A

25. The unit of reactance is

(A)mho

(B) ohm

(C) farad

(D) ampere

ANSWER :- B

26. Write the decimal number 25 in binary.

(A) (1100)2

(B) (1001)2

(C)(11001)2

(D) (11101)2

ANSWER :- C

27. Which series comes in visible region of hydrogen spectrum ?

(A) Lyman series

(B) Balmer series

(C) Paschen series

(D) Brackett series

ANSWER :- B

17. साबुन के एक बुलबुले को जब आवेशित किया जाता है तो उसकी त्रिज्या-
(A) बढ़ती है
(B) घटती है
(C) अपरिवर्तित रहती है
(D) शून्य हो जाता है
Answer ⇒ A

Objective in hindi

 निम्नलिखित में कौन सदिश राशी है :-
(a) आवेश
(b) धारिता
(c)  विधुतीय-क्षेत्र
(d) विधुतीय-धारा

Ans:-(c)

 

Bihar board important question

For bihar board important questions in video any student can visit all important questions set of this website because in it all vvi questions available. Best questions for board exam and numerical, 1 mark, 5 mark all type of important questions available here.

एक ही पदार्थ के धातु के दो गोले A तथा B दिये गये हैं। एक पर +Q आवेश तथा दूसरे पर -Q आवेश दिया गया है

(A) A का द्रव्यमान बढ़ जाएगा
(B) B का द्रव्यमान बढ़ेगा।
(C) द्रव्यमान पर कोई प्रभाव नहीं पड़ेगा
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ B
इलेक्ट्रॉन का विशिष्ट आवेश होता है
(A) 1.8 x 1011 C/kg
(B) 1.8 x 10-19 C/kg
(C) 1.9 x 10-19 C/kg
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ A

 विधुतीय-क्षेत्र में किसी विधुत द्विध्रुव को घुमाने में किया गया कार्य होता है :-
(a)  W = pE(1 – cosθ)
(b)  W = pE tanθ
(c)  W = pE secθ
(d)   None of these

Ans:-(a)

Sthir-vaidhutikee Objective

किसी दी गयी दूरी पर स्थित दो ईलेक्ट्रोनो के बीच क्रियाशील गुरुत्वाकर्षण बल एवं विधुतीय-बल क्रमशः Fg तथा Fe हो तो Fg/Fe का अनुपात होगा !!
(a)  9.8
(b) 10⁹
(c) 1042
(d) 10-42

Ans:-(d)

 एकसमान विधुतीय-क्षेत्र में स्वतंत्र रूप से निलंबित विधुत-द्विध्रुव की स्थित-उर्जा का मान महत्तम होगा जब द्विध्रुव-आघूर्ण और विधुतीय-क्षेत्र के बीच का कोण हो :-
(a)  0
(b)  π/2 rad
(c)  π/4 rad
(d)  π rad

Ans:-(d)

Yah class 12 ke lie vvi objective question hai jo hindi bhasha me hai aur yah physics ke electrostatics chapter ka objective question hai.

VVI Objective questions

(1) Electric field at the surface point of charge conductor is:-
(a) ε₀ σ
(b)  σ/ε₀
(c)  Zero
(d)  σ/2ε₀
Ans:- (b)

Electrostatics objective questions

(2) Electric field at the inside point of charge conductor is:-
(a) ε₀ σ
(b)  σ/ε₀
(c)  Zero
(d)  ε₀/2
Ans:- (c)

3. The electric field intensity at the surface of charge conductor is :-
(a)  Zero
(b)  Perpendicular to the surface
(c) Tangential to the surface
(d) at 450 to surface
Ans:-(b)

Exam most important objective

4. Electric field and Potential is inside the charged conductor is respectively:-
(a)  constant, zero
(b)  zero, constant
(c)  infinite, variable
(d) variable, infinity
Ans:-(b)

5. Electric field intensity due to infinitely charge conducting sheet at near point is:-
(a)  ε₀ σ
(b)  σ/ε₀
(c)  σ/2ε₀
(d)  (1/2)ε₀ σ
Ans:-(c)

Bihar board objective

6. Work required for the moving of 2 C charges is 20J from one point to other, then potential difference between the point is :-
(a)  10
(b)   20
(c)   5
(d)    2
Ans:-(a)

Bihar board vvi question

7. Which of the following is a vector quantity?
(a) Charge
(b)  Capacitance
(c)   Electric field
(d)  Electric current
Ans:-(c)

8. What is the work done due to rotation of electric-dipole in external electric field?
(a)  W = pE(1 – cosθ)
(b)  W = pE tanθ
(c)  W = pE secθ
(d)   None of these
Ans:-(a)

Bihar board objective pdf

9.  Gravitational force and electric force between two electrons separated at some distance are Fg and Fe respectively, then Fg/Fe is:-
(a)  9.8
(b) 109
(c) 1042
(d) 10-42
Ans:-(d)

Question 31.
The value of the angle of dip at the earth’s magnetic pole is
(a) 0°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 180°
Answer:
(c) 90°

Question 32.
The Boolean expression for NAND gate is
(a) Y = A + B
(b) Y = A . B
(c) Y = \(\overline{A+B}\)
(d) Y = \(\overline{\mathrm{A.B}}\)
Answer:
(d) Y = \(\overline{\mathrm{A.B}}\)

Question 33.
If +q charge is placed inside any spherical surface then total flux coming out from whole surface will be
(a) q × ε0
(b) \(\frac{q}{\varepsilon_{o}}\)
(c) \(\frac{\varepsilon_{o}}{q}\)
(d) \(\frac{q^{2}}{\varepsilon_{o}}\)
Answer:
(c) \(\frac{\varepsilon_{o}}{q}\)

Question 34.
In an alternating current circuit, the phase difference between current I and voltage is Φ, then the Wattless component of current will be
(a) I cos Φ
(b) I tan Φ
(c) I sin Φ
(d) I cos2 Φ
Answer:
(c) I sin Φ

Question 35.
Equivalent focal length of two lenses in contact having power -15D and +5D will be
(a) -20 cm
(b) -10 cm
(c) +10 cm
(d) +20 cm
Answer:
(b) -10 cm

10. Potential energy of an electric dipole in an external electric field is maximum, when angle between electric dipole and electric field is:-
(a)   0
(b)   π/2 rad
(c)    π/4 rad
(d)     π rad
Ans:-(d)

किसी वस्तु पर आवेश की न्यूनतम मात्रा कम नहीं हो सकती है
(A) 1.6 x 10-19 कूलम्ब से
(B) 3.2 x 10-19 कूलम्ब से
(C) 4.8 x 10-19 कूलम्ब से
(D) 1 कूलम्ब से
Answer ⇒ A
दो वैद्युत क्षेत्र रेखाएँ एक-दूसरे को किस कोण पर काटती हैं?
(A) 90°
(B) 45°
(C) 30°
(D) नहीं काटती हैं
Answer ⇒ D
 विद्युत आवेश का क्वांटम e.s.u. मात्रक में होता है
(A) 4.78 x 10-10
(B) +1.6 x 10-19
(C) 2.99 x 109
(D) -1.6 x 10-19
Answer ⇒ A
स्थिर विद्युतीय क्षेत्र होता है
(A) संरक्षी
(B) असंरक्षी
(C) कहीं संरक्षी तथा कहीं असंरक्षी
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ A
Electromagnetic wave can be Polarised by
(A) a lens
(B) a mirror
(C) a polaroid
(D) a prism
Answer:- C
 Bonding of light rays at sharp obstacles is called :
(A) Refraction
(B) Diffraction
(C) Interference
(D) Polarisation
Answer:- B
डिबाई मात्रक है
(A) आवेश का
(B) विभव का
(C) विद्युत द्विध्रुव आघूर्ण का
(D) कोई नहीं
Answer ⇒ C
8. एक आवेशित चालक की सतह के किसी बिन्दु पर विद्युतीय क्षेत्र की तीव्रता
(A) शून्य होती है
(B) सतह के लंबवत् होती है।
(C) सतह के स्पर्शीय होती है
(D) सतह पर 45° पर होती है
Answer ⇒ B
9. 1 कूलॉम आवेश बराबर होता है
(A) 2.99 x 109 e.s.u.
(B) 9 x 109 e.s.u.
(C) 8.85 x 10-12 e.s.u.
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ A
10. यदि गोले पर आवेश 10 μC हो, तो उसकी सतह पर विद्युतीय फ्लक्स है
(A) 36π x 104 Nm-1/C
(B) 36π x 10-4 Nm-1C
(C) 36π x 106 Nm-1/C
(D) 36π x 10-6 Nm-1/C
Answer ⇒ C
11. विद्युतशीलता (χ) का मात्रक होता है
(A) न्यूटन/मी. Nm-1
(B) फैराडे/मी. Fm-1
(C) कूलम्ब/वोल्ट CV-1
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ B
18. विद्युत् द्वि-ध्रुव आघूर्ण का S.I. मात्रक होता है।
(A) कूलम्ब × मी०
(B) कूलम्ब ⁄ मी०
(C) कूलम्ब-मी०2
(D) कूलम्ब’ x मीटर
Answer ⇒ A
19. एक समान विद्युत् क्षेत्र में द्विध्रुव पर आरोपित बल युग्म आघूर्ण अधिकतम है जबकि द्विध्रुव की अक्ष तथा क्षेत्र की दिशा के बीच का कोण है
(A) शून्य
(B) 90°
(C) 180°
(D) 45°
Answer ⇒ B
20. किसी घिरे सतह पर कुल विद्युत् फ्लक्स पृष्ठ के भीतर स्थिर कुल आवेश का
(A) 1 / ε0 गुना
(B) 1 / 4π गुना
(C) ε0 गुणा
(D) शून्य होता है
Answer ⇒ A
21. किसी अचालक पदार्थ के गोले को आवेश देने पर वह वितरित होता
(A) सतह पर
(B) सतह के अलावा अंदर भी
(C) केवल भीतर
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer ⇒ D

Bihar Board 12th Physics VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 1.
At constant potential difference, the resistance of any electric circuit is halved, the value of heat produced will be
(a) half
(b) double
(c) four times
(d) same
Answer:
(b) double

Question 2.
The power factor of L-R circuit is
(a) R + WL
(b) \(\frac{R}{\sqrt{R^{2}+W^{2} L^{2}}}\)
(c) \(\mathrm{R} \sqrt{\mathrm{R}^{2}+\mathrm{W}^{2} \mathrm{L}^{2}}\)
(d) \(\frac{\mathrm{WL}}{\mathrm{R}}\)
Answer:
(b) \(\frac{R}{\sqrt{R^{2}+W^{2} L^{2}}}\)

 

Question 3.
The stored energy, of a capacitor, charged to 100 V is 1 J. Capacitance of the capacitor is
(a) 2 × 104 F
(b) 2 × 104 F
(c) 2 × 102 F
(d) 2 × 10-2 F
Answer:
(b) 2 × 104 F

Question 4.
The current flowing in a wire is 1 A. If the charge of an electron is 1.6 × 10-19 C, then the number of, electrons flowing through the wire per second is
(a) 0.625 × 1013
(b) 6.25 × 1018
(c) 1.6 × 10-19
(d) 1.6 × 1019
Answer:
(b) 6.25 × 1018

Question 5.
The time in which radioactive substance becomes half of its initial amount is called
(a) average life
(b) half-life
(c) time – period
(d) decay constant
Answer:
(b) half-life

 

Question 6.
Deviation of a thin prism of refractive index n and angle of prism A is
(a) (1 – n) A
(b) (n – 1) A
(c) (n + 1) A
(d) (1 + n) A2
Answer:
(b) (n – 1) A

Question 7.
Two-point charges of +10 µc and -10 µc are placed at a distance 40 cm in air. The potential energy of the system will be
(a) 2.25 J
(b) 2.35 J
(c) -2.25 J
(d) -2.35 J
Answer:
(c) -2.25 J

Question 8.
A convex lens (n = 1.5) is immersed in water (n = 1.33), then it will behave as a
(a) Converging lens
(b) Diverging lens
(c) Prism
(d) Concave mirror
Answer:
(a) Converging lens

Question 9.
The susceptibility of a paramagnetic substance is
(a) Constant
(b) Zero
(c) Infinity
(d) Depends on the magnetic field
Answer:
(a) Constant

 

Question 10.
The energy of a photon of wavelength λ is
(a) hcλ
(b) \(\frac{h c}{\lambda}\)
(c) \(\frac{h \lambda}{c}\)
(d) \(\frac{\lambda}{h c}\)
Answer:
(b) \(\frac{h c}{\lambda}\)

Question 21.
In earth’s magnetic field BH, if the frequency of oscillation of a magnetic needle is n, then
(a) n ∝ BH
(b) n2 ∝ BH
(c) n ∝ BH2
(d) n2 ∝ \(\frac{1}{\mathrm{B}_{\mathrm{H}}}\)
Answer:
(b) n2 ∝ BH

 

Question 22.
The magnifying power of an astronomical telescope for normal adjustment is
(a) \(-\frac{f_{o}}{f_{e}}\)
(b) -f0 × fe
(c) \(-\frac{f_{e}}{f_{o}}\)
(d) -f0 + fe
Answer:
(d) -f0 + fe

Question 23.
In a step-up transformer, no. of turns in primary and secondary coils are N1 and N2, then
(a) N1 > N2
(b) N2 > N1
(c) N1 = N2
(d) N1 = 0
Answer:
(b) N2 > N1

Question 24.
The ratio of root mean square (rms) value and peak value of an alternating current is
(a) √2
(b) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 2√2
Answer:
(b) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)

Question 25.
Which one of the following has a maximum refractive index?
(a) glass
(b) water
(c) iron
(d) diamond
Answer:
(d) diamond

 

Question 26.
With the increase of temperature the resistivity of the semiconductor
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) becomes zero
Answer:
(b) decreases

Question 27.
Cylindrical lenses are used to correct the eye defect called
(a) myopia
(b) hypermetropia
(c) astigmatism
(d) presbyopia
Answer:
(c) astigmatism

Question 28.
The direction of propagation of electromagnetic wave is
(a) Parallel to \(\overrightarrow{\mathrm{B}}\)
(b) Parallel to \(\overrightarrow{\mathrm{E}}\)
(c) Parallel to \(\overrightarrow{\mathrm{B}} \times \overrightarrow{\mathrm{E}}\)
(d) Parallel to \(\overrightarrow{\mathrm{E}} \times \overrightarrow{\mathrm{B}}\)
Answer:
(d) Parallel to \(\overrightarrow{\mathrm{E}} \times \overrightarrow{\mathrm{B}}\)

 

Question 29.
The torque (\(\vec{\tau}\)) experienced by a current-loop of magnetic moment (\(\overrightarrow{\mathrm{M}}\)) placed in magnetic field \(\overrightarrow{\mathrm{B}}\) is
(a) \(\vec{\tau}=\overrightarrow{\mathrm{M}} \times \overrightarrow{\mathrm{B}}\)
(b) \(\vec{\tau}=\overrightarrow{\mathrm{B}} \times \overrightarrow{\mathrm{M}}\)
(c) \(\vec{\tau}=\frac{\vec{M}}{\vec{B}}\)
(d) \(\vec{\tau}=\overrightarrow{\mathrm{M}} \cdot \overrightarrow{\mathrm{B}}\)
Answer:
(a) \(\vec{\tau}=\overrightarrow{\mathrm{M}} \times \overrightarrow{\mathrm{B}}\)

Question 30.
The height of the TV tower at a certain place is 245 m. The maximum distance up to which its programme can be received is
(a) 245 m
(b) 245 km
(c) 56 km
(d) 112 km
Answer:
(c) 56 km

 

 

INTER EXAM QUESTION
12th English Most VVI All Chapter Summary English 100 Marks Important Question with Answer
12th Chemistry Objective Model Set Paper इंटर परीक्षा रसायन विज्ञान मॉडल सेट पेपर
12th Exam Physics Model Set Objective Question On New Pattern इंटर परीक्षा भौतिक विज्ञान महत्वपूर्ण प्रशन
Class 12th Physics Most VVI Objective Alternating Current Chapter Alternating Current

Leave a Comment